2010. június 2., szerda

Piskóta

Azért írom ezt a bejegyzést, hogy ne kelljen minden tortánál külön leírnom a piskótakészítés miként-s-hogyanját.

Egy normál méretű tortához általában 7-8 tojásból készítünk piskótát, egy kicsihez 4-5.

A csokis piskótánál a liszt 5-10%-át kakaóporral helyettesítjük.


Hozzávalók:


1 tojás

2 dkg cukor

2,5 dkg liszt


Az elkészítésnél figyelni kell, hogy mikor össze van keverve a massza, ne álljon sokat, tehát érdemes a sütőt begyújtani legelőször. Minden anyagot készítsünk elő kimérve. A lisztet majd szitálva adjuk a habhoz, hogy ne legyen csomós.

Előszöris szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját simára keverjük a harmad cukorral (habverővel érdemes, és lehet a fehérje után is), majd kemény habbá verjük a fehérjét, a cukrot három részletben hozzáadagolva. Az első részletet akkor adjuk hozzá, mikor a hab már kemény, benne marad a habverő nyoma. A második és a harmadik részletet is, mivel a cukor hozzáadása után kissé puhul a hab. Ha nem akar rendesen felverődni, pici sóval rásegíthetünk. Ha ez sem működik, pár csepp ecet talán segíteni fog. Nagyon fontos, hogy ZSÍRMENTESEK legyenek az eszközök, amikkel dolgozunk, mert a zsír gátolja a habbáverődést.

Akkor jó a hab, mikor ha fejjel lefelé fordítjuk az edényt, nem csöpög ki.

Mikor kész, egy kicsit a habból hozzáforgatok a sárgájához, majd ezt hozzáöntöm a habhoz, és két-három mozdulattal belekeverjük, majd hozzászitájuk a lisztet 2-3 részletben, folyamatos és óvatos keverés mellett. (A leghatékonyabb mód, ha a falapáttal -vagy mi annak a neve- belülről kifelé spriláosan forgatjuk az egyik irányba, és közben a tálat még a másik irányba forgatjuk közben.)

Ügyeljünk, hogy ne legyenek lisztcsomók a masszában!

A piskótát 160-170 fok körül sütjük, picit kitámasztott sütőajtóval. Akkor van készen, ha a tetejét picit megnyomkodjuk, és nem ad ki zizegő hangot. Ez egy nyormál méretű torakarika esetében 40-50 perc körül van.


A tetejét meglisztezzük, majd egy tálcára fordítjuk, és így hagyjuk kihűlni. A karikát felvágás előtt jelöljük körbe a késsel, így biztosabban kapunk vízszintes vonalakat. Vágáshoz hosszú, lehetőleg recés kést használjunk, és közben folyamatosan forgassuk a piskótát. A kést ne nagyon húzzuk ki, csak a végén!


Így leírva jó hosszú, de az egész gyorsan megvan! :)


Képekben:


(A képen egészen folyósnak néz ki a massza, de valójában nem az)


(Ezek a fázisfotók a Dobtorta készítésénél készültek.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...